Da, a spune nu e într-adevăr o artă. Multora dintre noi ne e greu să spunem "nu" în anumite situații, precum cele în care ni se cere ajutorul sau ni se oferă ceva ce nu ne este pe plac. Acest obicei, însă dăunează sănătății, slăbindu-le persoanelor încrederea în propriile forțe, dar și în limitele personale, iar în momentul în care obișnuința se transformă într-o deprindere, efectele dăunătoare vor începe a se acumula în timp. De ce ne e teamă să spunem "nu"?Nu găsim puterea de a spune "nu" în situații diverse, deoarece ne este teamă că vom crea o impresie negativă sau riscăm să fim excluși sau înlocuiți. Vedem cuvântul "nu" ca pe o agresivitate; admitem compromisuri doar pentru a fi bine pentru toți, fără a ne gândi la consecințe; credem că cel care ne cere ajutorul nu se poate descurca altfel; suntem mult prea amabili sau ne este frică să nu părem nepoliticoși; spunem "da" crezând că le putem face pe toate, chiar dacă asta înseamnă de multe ori epuizare; nu dorim să stârnim vreun conflict. De ce ar trebui să înveți să spui "nu"?Dacă te-ai regăsit și tu în măcar una dintre situațiile de mai sus, află că ceea ce faci îți poate dăuna sănătății psihice, deoarece în momentul în care iei decizii care se contrazic cu propriile convingeri, dorințe sau cu valorile tale personale, stima de sine va scădea simțitor. Dacă refuzi să spui "nu", îți poți pierde autoritatea, urmând ca ceilalți să te trateze ca pe un om slab, ușor influențabil. Așa că, de ce să acumulezi efectele fricii de a refuza? Învață să spui "nu!În momentul în care ție îți e greu să spui "nu", ceilalți pot profita de aparenta ta amabilitate. Însă respectându-ți valorile și limitele personale, te poți impune în fața celorlalți, fiind și tu respectat la rândul tău. A spune "nu" nu este neapărat un semn de impolitețe sau de respingere, atât timp cât nu ne dorim asta. Contează foarte mult și felul în care spunem "nu". Un simplu NU poate e nepotrivit uneori. Încearcă să incluzi cuvântul "nu" într-o propoziție, aducând explicații, deoarece în acest fel vei da altă nuanță refuzului tău. Iată niște situații obișniute în care cuvântului "nu" îi pot fi găsite alternative mult mai "elegante": Găsește curajul și puterea de a spune NU, pentru că ai dreptul la asta, și treptat îți vei antrena și întări propriile limite, reconstruindu-ți încrederea în propria persoană!
Tu cum spui "nu"? Distribuie articolul și prietenilor:
1 Comment
radugo
16/9/2017 11:36:51
NU comentez!
Reply
Leave a Reply. |
AutorFac parte din lumea bloggingului de 4 ani, iar în acești 4 ani am putut să învăț beneficiile, avantajele și dezavantajele unui blog sau ce înseamnă să fii blogger.
Dacă ți-am captat interesul, poți urmări postările mele sau chiar te poți abona la newsletter pentru a nu pierde nimic din ce scriu. Postări recenteProiecte dezvoltate de mineRazvan Politic Fotograf Site foto, ce conține portofoliul fotografic, plus imagini de la evenimentele la care particip, toate într-un singur loc, actualizat la zi. Cumpară Original Portalul are ca scop informarea publicului cu privire la țările de proveniență a produselor, precum și combaterea produselor contrafăcute prin introducerea unei baze de date ce conține codurile GS1 corespunzătoare fiecărei țări Portal Evaluare Națională Platformă educațională dedicată tuturor elevilor clasei a VIII-a, ce susțin examenul de Evaluare Națională. (proiect în construcție) Blogroll |
Powered by
Create your own unique website with customizable templates.
